De alarmknop

In onze woonkamer (en ook in mijn slaapkamer) hangt een grote rode knop aan de muur. Een alarmknop. Freya kan door deze knop in te duwen hulp oproepen als ik een aanval heb.

Hoe doet ze dat? Als ik een aanval heb, en er is niemand in de buurt, loopt Freya naar de alarmknop en duwt ze deze in met haar snuit. Als ze de knop lang genoeg induwt gaat er een alarm af. Een sirene-achtig geluid. Door dat geluid weet Freya dat ze de knop goed ingedrukt heeft en dan gaat ze terug bij mij liggen. De knop moet lang genoeg ingedrukt blijven, want anders werkt het alarmsysteem niet.

Als dat alarm is afgegaan belt het systeem mijn moeder. Die kan door de intercom tegen Freya praten, en ze kan horen hoe heftig mijn aanval is. Dat verschilt nogal. Als Freya ‘gebeld’ heeft komt mijn moeder naar huis.

Het kan ook zo zijn (al komt dat amper voor) dat mijn moeder haar telefoon niet opneemt. Dan belt het systeem mijn vader op. En als die ook niet opneemt mijn moeder weer. Het blijft bellen tot er iemand aan de telefoon komt.

Freya is wel slim! Als er mensen in de kamer zijn en ik krijg een aanval duwt ze niet op de alarmknop. De hulp is er immers al. Ze duwt de knop alleen in als er geen mensen om me heen zijn.

Ik heb Freya dit zelf aangeleerd. Een hele klus! Ik zal proberen uit te leggen hoe ik dat gedaan heb:

De eerste stap was om haar op commando de knop in te laten drukken. Als ze met haar snuit de knop aanraakte was het natuurlijk helemaal geweldig en kreeg ze een beloning. Die beloning werd steeds langer uitgesteld en ik ging ook steeds meer op afstand staan. Totdat ik haar van overal in de kamer naar de knop kon sturen.

Toen ben ik zittend gaan oefenen. En daarna liggend op de grond. Vanaf de grond zei ik het commando ‘knop’ en Freya ging dan naar de knop. Nadat ze dit goed begrepen had kwam er nog een stap bij. Na het indrukken van de alarmknop leerde Freya dat ze terug naar mij moest en dan moest gaan liggen.

Toen ben ik het commando ‘knop’ weg gaan laten. Als ik op de grond lag was het voor Freya al duidelijk dat ze naar de knop moest gaan. Het liggen was als het ware het commando geworden. Nynke op de grond = knop induwen. Ik kon toen ik haar dit aan het aanleren was ook niet op de grond met haar gaan knuffelen. Want als ik op de grond lag ging zij meteen de alarmknop induwen. Nu weet Freya heel goed het verschil tussen op de grond tijdens een aanval en op de grond om te knuffelen en te spelen.

Doordat Freya steeds vaker mijn aanvallen signaleert, en als ik al in een aanval zit op de alarmknop duwt kan ik vaker en langer alleen thuis blijven.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Fronie schreef:

  Lieve Nynke en Freya,

  Zo fijn dat je dit Freya allemaal hebt geleerd, helemaal op elkaar ingespeeld, en dat ze jou helpt om langer alleen te zijn, stukje zelfstandigheid. Geeft ook zelfvertrouwen Nynke.

  Zo trots op jullie beiden.

  😘❤️🐾🐶

  Like

 2. Wat mooi hoe je dit uitlegt en hoe je het de hond hebt aangeleerd!😊

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s