Signaleren van aanvallen

In mijn eerdere verhalen heb ik het er wel eens over gehad: het signaleren van aanvallen. Maar nooit heb ik uitgelegd hoe Freya dat precies doet, op wat voor manier ik daarop moet reageren en waarom dit zo belangrijk voor me is.

Voor de mensen die niet zo bekend zijn met deze ‘hulphond-taal’: signaleren betekent in mijn geval dat Freya mijn aanval van tevoren aan ‘ziet’ komen. ‘Ziet’ tussen aanhalingstekens, want eigenlijk ruikt ze het. Dat vermoeden wij in ieder geval. Dit omdat Freya opvallend aan mijn gezicht snuffelt voordat ik weg val.

Zelf voel ik een aanval niet aankomen. Ik zak ineens in elkaar of klap hard met mijn hoofd op de tafel. Ik schok en sla om me heen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ik verwond mezelf vaak. Ik heb al meerdere keren een hersenschudding gehad, blauwe plekken, open wonden, kneuzingen en vooral heel veel spierpijn en hoofdpijn.

Ik heb getwijfeld of ik deze foto’s wel online zou zetten. Omdat het best heftig is, en ook kwetsbaar. Plus wat eenmaal op internet staat verdwijnt niet… Het maakt aan de andere kant wel heel erg duidelijk waarom ik Freya’s hulp nodig heb. Één van mijn ‘onzichtbare’ beperkingen wordt een beetje zichtbaar. Ik hoop dat door deze foto’s wel te plaatsen het verhaal duidelijker wordt, dat mensen me beter gaan begrijpen.

Dit ben ik. Of beter gezegd was ik. Sinds Freya signaleert heb ik niet meer zulke verwondingen gehad.

Freya signaleert dus. Maar hoe doet ze dat? Als ze merkt dat er een aanval aan zit te komen komt ze naar me toe en begint erg naar me te staren. Op een hele dwingende manier. Ze wend haar blik niet af. Ik weet nu, dat als ze op die specifieke manier naar me kijkt ik op de grond moet gaan zitten. Als ik op de grond zit komt Freya voor me zitten, vaak met een poot op mijn schoot en dan ruikt ze aan mijn gezicht. Als ze ruikt weet ik dat het menens is en ga ik liggen. Freya blijft dan naast me staan, haar blik nog steeds op mij gericht. En dan komt vaak binnen 2 minuten de aanval al.

Als ik buiten met haar aan het wandelen ben doet ze dit ook. Maar dan verzet ze ook echt geen stap meer. Ze stopt met lopen en gaat naar me zitten staren.

Mijn aanvallen verschillen qua heftigheid en duur. Een aanval kan 3 minuten duren, maar ook 20 minuten. Als ik zo’n grote, lange aanval krijg, hebben we ontdekt dat Freya dat ook eerder doorheeft. Dan signaleert ze soms wel 10 minuten van tevoren!

Freya met haar dwingende blik

Doordat Freya steeds vaker signaleert (ze heeft nog niet alle aanvallen door, maar wel veel) kan ik mezelf in veiligheid brengen en heb ik minder verwondingen. En is het al een hele tijd geleden dat ik er zo uitzag als op die nare foto’s.

Dankjewel Freya.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Linda schreef:

  Fijn dat Freya je helpt, heb je ook wel eens aanvallen gehad op straat of openbare ruimtes? Hoe reageren mensen dan als ze het zien?

  Like

 2. Eline Witteveen schreef:

  Freya is een held! Maar jij ook! Dat je dit verhaal deelt is echt heel bijzonder.
  Je bent een TOPPER!

  Heel veel liefs ❤
  Eline

  Like

 3. Fronie schreef:

  Lieve Nynke,

  Wat ontzettend goed dat je dit op deze manier uitlegt. Zo duidelijk.
  De foto’s zijn heftig maar juist goed dat je ze laat zien. Zoals je zelf verteld, dit gebeurt niet meer dankzij het signaleren van Freya.

  Duidelijker dan dit kan je het niet maken hoe belangrijk assistentiehond Freya voor jou is. De knappert.

  Heel trots op je dat je dit verhaal met ons deelt.

  Heel veel liefs en knuffels voor jullie samen.

  😘❤️🐾

  Like

 4. lizvblog1 schreef:

  Prachtig hé, hoe ze dat kunnen! Ik sta er zelf ook nog van versteld hoe Koda, mijn eigen alert hulphond, zo’n dingen ziet aankomen. Ik had net als jij zo’n verwondingen voor Koda kwam en nu zijn ze steeds minder (al schok ik vaak zo hard dat de blauwe plekken blijven). Koda doet het bij mij wel op een andere manier voor elk type aanval, bewustzijnsverlies of bloedsuiker daling, maar ruikt het voornamelijk ook, denk ik. Er is bij ons ook inderdaad een verschil tussen een aanval of bewustzijnsverlies van een paar minuten of een aanval van 2 of 3 uren.
  Nog veel geluk met je lieverd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s